095

Ju närmare de kom Alhamn, desto fler människor såg de, alla på väg mot staden. Det måste vara marknad snart. Med tanke på hur många som fortfarande var på vägen borde de hinna i tid. Det förklarade också varför Junior Rööde var ute och körde, han ville ha en stor publik. Även om Maru och Lydia inte rörde sig så fort som hon önskat kändes det bra att de bara blev omkörda av båtar och djurdragna ekipage. Och bilen förstås. Motorfordon syntes sällan nu för tiden, det var vanligare att ha dem som elaggregat än för fordon. 
  När kunder varit villiga att betala för det hade de använt något av fordonen i förbandets maskinpark. Som befäl hade hon fått en grundläggande utbildning i att köra, men hon hade aldrig fått använda det i fält. Hade det varit hennes sista chans att få köra en bil?
  Ett rytmiskt plaskande hördes framför dem på floden. En båt närmade sig, det måste vara en patrull från Alhamn. Vem annars skulle vara på väg därifrån nu? En titt i kikaren verifierade hennes misstankar. En stor roddbåt som jobbade sig motströms med två vakter vid årorna. Ytterligare tre vakter satt i båten, glatt granskande de som rörde sig på vägen. En av dem pekade skrattande mot henne och en annan vinkade hånfullt. Dryga stadsvakter. Trodde de var så jäkla bra, men var bara trötta och slarviga. Samlade tätt i grupp, utan skydd. Hur enkelt hade det inte varit för henne att ta hand om alla fem i ett svep.
  'Synd att de var på väg åt andra hållet,' sa Maru, 'de såg ut att ha gott om plats i båten.'
  'Du hade inte velat åka med dem, alla hade trott att du var en bandit.'
  'Varför då, är de någon form av flodpoliser?'
  'Typ. De kommer från Alhamn, patrullerar floden så ingen ger sig på folk som är på väg till staden. Eller tar sig över till andra sidan.'
  'Vilken sida skyddar de?'
  'Båda. Alhamn har enda broförbindelsen på flera mil, det har de sett till. Och om du vill passera måste du betala tull.'
  'Så då åker de fram och tillbaka på floden för att ingen ska försöka smita över? Vad gör de om de träffar på några?'
  'Vad tror du?'
  'Man hade ju kunnat tro att de skulle skrivit något om det på sina skyltar, om det nu var så viktigt.'
  'Patrullerna måste ju ha något att göra.'
  Långsamt passerade båten på jakt efter byten.

*   *   *

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *